Близо 11 000  безработни и работещи могат да придобият нова

...
Близо 11 000  безработни и работещи могат да придобият нова
Коментари Харесай

Около 11 000 безработни и работещи ще повишат квалификацията си със средства от държавния бюджет

Близо 11 000  безработни и работещи могат да придобият нова специалност или нови основни компетентности посредством включване в безвъзмездни образования.

Те са проведени от Агенция по заетостта и са финансирани от държавния бюджет в границите на Националния проект за деяние по заетостта за 2022 година Обученията за придобиване на професионална подготовка и основни компетентности от безработните ще се организират на територията на цялата страна – в над 110 обитаеми места.

Над 450 безработни от неравнопоставените групи на пазара на труда ще могат да преминат образования за придобиване на нова професионална подготовка в 4-те клона на Държавно дружество „ Българо-германски център за професионално образование ” (ДП БГЦПО) в Плевен, Пазарджик, Смолян и Стара Загора на Министерството на труда и обществената политика. Курсове ще се организират и в Центъра за развиване на човешките запаси и районни начинания.

В клона на БГЦПО в Пазарджик през лятото ще се организират курсове за придобиване на професионална подготовка касиер, oфис управител, oрганизатор интернет приложения, компютърен график, офис секретар, програмист, електромонтьор, помощник-възпитател.

Офисът на предприятието в Стара Загора предлага летни курсове за помощник-възпитател, готвач, монтажник на ВиК мрежи, компютърен график, механик по транспортна техника, уредник Интернет приложения, оператор на компютър, заварчик, данъчен и митнически медиатор, заварчик.

В интервала юни-август в Смолян ще се организират образования за маникюрист-педикюрист, заварчик, строителен механик, хлебар-сладкар, данъчен и митнически медиатор, програмист, действен счетоводител, графичен дизайнер, преводач от и на български жестов език, козметик, уредник интернет приложения.

Летните образования на клона на БГЦПО в Плевен ще са по специалностите оператор на компютър, заварчик, монтажник на ВиК мрежи, строител, графичен дизайнер, коафьор, готвач, електромонтьор.

Държавно дружество „ Българо-германски център за професионално образование “ обезпечава настаняване на всеки курсист в общежитие. Безработните получават по 10 лева дневно за всеки присъствен ден от образованията, както и средства за пътни разноски.
Всички графици за образованията могат да се видят тук: https://www.az.government.bg/pages/grafici-za-obuchenia/. Допълнителна информация и консултация може да бъде получена и на място – във всяка дирекция „ Бюро по труда ” в страната.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР